Arjan Breukhoven

Arjan Breukhoven werd op 18 mei 1962 geboren. Aanvankelijk studeerde hij orgel bij Jan Brandwijk en later orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar o.a. Wim van Beek en Bert Matter zijn leraren waren. Aan het conservatorium studeerde Arjan Breukhoven piano bij Albert Brussee. Tevens studeerde hij zang, improvisatie en koordirectie. In deze conservatorium-tijd kreeg hij ook les van de beroemde Franse organist en pedagoog Gaston Litaize. Tevens studeerde hij koor- en orkestdirectie aan de prof. Kurt Thomasstichting.

Arjan Breukhoven geeft jaarlijks, als pianist, organist, solistisch of als begeleider van solisten en koren, en als dirigent vele concerten in geheel Nederland en in vele andere landen binnen Europa, Rusland en in Australië. Dit jaar heeft Arjan concerttournee’s naar Finland, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland (4x), maar ook talloze concerten in eigen land. In 2015 staan Rusland, Duitsland (2x) en Australië op het programma.

Op 14 juni 2014 werd zeer eervol in Parijs aan Arjan Breukhoven uitgereikt, ter gelegenheid van zijn grote verdienste voor de Franse orgelmuziek die hij wereldwijd uitvoert, door de Société Académique d'encouragement et d'éducation 'Arts, Sciences et Lettres' te Parijs: de 'Médaille d' Argent' (de zilveren medaille). In 2007 kreeg Arjan het Draaginsigne in Zilver uitgereikt wegens zijn verdienste voor de Protestantse Kerk in Nederland.

In 2012 vierde Arjan Breukhoven zijn 30-jarig jubileum als musicus met een eenmalig jubileumconcert in de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. Daarbij werd ook zijn jubileum-Cd gepresenteerd die eerder werd opgenomen in de Grote Kerk van Dordrecht. Deze jubileum-Cd is uitgeroepen tot ‘Beste Orgel-Cd van 2012’. Een eervolle vermelding!

Hij werkt als pianist regelmatig samen met nationale en internationale artiesten. Als pianist en als organist heeft hij een eigen, zeer veelzijdige stijl van improviseren ontwikkeld zowel in de klassieke als in de lichte trend. Het grootste orgel waarop Arjan Breukhoven concerteerde was het 127 stemmen tellende orgel van de St. Patrick’s Basilica in de Australische havenplaats Fremantle. Kortgeleden bespeelde Arjan wellicht als eerste Nederlandse organist het hoofdorgel van de Vaticaanse Sint Pieter, in de beroemdste kerk ter wereld. Bovendien is Arjan Breukhoven dirigent van een drietal zeer grote koorverenigingen.

Arjan verleent jaarlijks  zijn medewerking aan zo’n 500 concerten en diensten. Regelmatig werkte hij mee aan televisieopnamen voor het bekende tv-programma ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep, maar hij is ook regelmatig te gast bij de E.O. radioprogramma’s ‘Praise op Zaterdag’, ‘Laat ons de rustdag wijden’ en ‘Zaterdagavonduur’ ook bij andere omroepen in binnen- en buitenland was hij te zien. Ook heeft Arjan Breukhoven aan talloze DVD- en Cd-producties meegewerkt, waaronder een zeer gewaardeerde serie orgelimprovisatie Cd’s en een serie met Cd’s, met o.a. opnames uit het Duitse Keulen en het Finse Turku, waarop Breukhoven het orgel op een geheel eigen en zeer bijzondere wijze laat horen en de pianosolo-cd’s ‘Beneath my Wings’ en ‘Emotions’. Als componist is hij bekend door zijn vele composities voor koor, orgel en andere instrumenten. Arjan Breukhoven is als organist verbonden aan de Hervormde Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs.